De Pen

 

De Pen door…………………Henk Timmerman

Kweekjaar 2016

Onlangs werd ik door Jan Wessels benaderd om een stukje in het clubblad te schrijven.

SONY DSC
SONY DSC

Hij had mij geen beter moment kunnen vragen. Al 45 jaar heb ik vogels, waarvan de laatste 25 jaar grote parkieten, maar zo weinig jongen als het afgelopen kweekjaar heb ik nog niet gehad.

Normaal hebben alle zes koppels waar ik mee kweek wel jongen, dan zitten er na de kweek zo’n 18 tot 25 jonge vogels. Maar dit jaar waren het er maar vijf van twee koppels.

Wat hier de oorzaak van is geweest kan ik je niet zeggen. Ik heb de mest nog wel laten onderzoeken, maar daar kwam niets aparts uit.

Het kan zijn dat er een tekort in de voeding heeft gezeten, maar voer het zelfde als de laatste jaren. Zelf denk ik dat de vogels aan de vette kant zijn geweest.

Ben de laatste tijd in verband met mijn werk regelmatig de hele week van huis, en  worden de vogels door derden gevoerd. En krijgen zo al gauw wat extra wat heel begrijpelijk is.

Zelf voer ik altijd op rantsoen. Elke avond wordt het voerbakje uitgeblazen en als ze het niet helemaal op hebben krijgen ze wat minder. Vogels die te vet zijn geven vaak problemen tijdens de kweek of ze doen het helemaal niet. Liever een beetje aan de magere kant, dan te vet.

2016-02-28-17-50-01

Ook is het belangrijk dat het voer droog bewaard word. Voer dat vochtig is gaat muf ruiken en je krijgt onherroepelijk problemen met de gezondheid van de vogels. O.a. darmen en luchtwegen.

 Het zaad bewaar ik in plastic (eivoer) emmers met deksel. Het zaad kan niet vochtig worden en het trekt geen muizen aan.

Water krijgen de vogels via flesjes met drinknippel die ook voor konijnen en cavia’s gebruikt wordt.

De vogels kunnen zo het water niet bevuilen. Alleen als de vogels jongen hebben krijgen ze een extra potje met water. Deze probeer ik minimaal twee keer daags te verversen.

In de rustperiode krijgen de vogels ongeveer twee keer in de week ei/krachtvoer met een fruitblokje.

1 keer per jaar maak ik een hele serie van die blokjes.

Hier voor neem ik gemalen rozenbottels, gemalen paprika, stukjes wortel, stukjes appel, zachte maïskorrel en een aantal gekookte eieren. Dit gaat in een emmer, goed door elkaar mengen, en dit papje gaat in ijsblokjes houders in de diepvries.

Elke keer als de vogels eivoer krijgen laat ik 1 blokje ontdooien, doe er wat honing bij en maak hier het eivoer rul mee. De parkieten zijn er gek op en nemen het eivoer goed op.

Zo krijgen ze het hele jaar door stukjes fruit. Af en toe vooral in het voorjaar krijgen ze nog wat extra groente of fruit. Vooral vogelmuur en soms ook verse wilgentakken.

Begin april gaan de broedblokken in de hokken. Ik heb ze vorig jaar na de broed goed schoongemaakt en ontsmet met halamit.

In de blokken gaat vermolmd hout dat ik uit het bos haal. Hier mogen best nog grote, maar wel zachte stukken in zitten. Dit maakt de pop voor dat ze begint te leggen wel fijn.

De eieren bij grote parkieten raap ik niet. De vogels regelen dit zelf wel.

Bij o.a. de bergparkieten blijft de pop na het leggen van het eerste ei in het blok zitten maar gaat nog niet op het ei. Dit doet ze pas na het 3e ei. Hierdoor komen de jongen meestal bijna gelijk uit het ei.

tuin-004

Tijdens het broeden krijgen de vogels bijna geen eivoer. Als de jongen uit het ei zijn gekropen krijgen ze na ongeveer een dag een klein beetje eivoer.

Nest controle tijdens het broeden doe ik zo weinig mogelijk. Meestal tegen de avond komt de pop wel een keer van het nest om zich te ontlasten, dan probeer ik zo snel mogelijk even te kijken. Heb op deze mannier nog nooit een pop gehad die daardoor stopte met broeden.

Bij warm en droog weer sproei ik de blokken en de ook het vlieggat in het blok met een nevelspuit nat. De eerste keer kunnen ze hier een beetje op reageren, maar hier wennen ze heel snel aan.

Als de jongen zijn uitgekomen is regelmatige nestcontrole wel belangrijk. Dit probeer ik weer zoveel mogelijk te doen als de pop er even af is.

Dit jaar maar kijken hoe de kweek nu uitpakt.

Vogels lijken goed in conditie en zijn al lekker druk, vooral bij mooi weer.

Door de drukke werkzaam heden, en ik soms de hele week van huis ben heb ik het vereniging leven op een laag pitje gezet. We zijn op dit moment op het werk wel met een proef bezig om 1 vaste dag in de twee weken vrij te zijn. Op deze mannier hoop ik iets meer tijd vrij te kunnen maken voor div. dingen waar ik de laatste jaren niet meer aan toe kwam.  Verder maak ik nog wel de foto’s voor het stukje “de pen”in het clubblad.

SONY DSC
SONY DSC

 

Ik wens iedereen het komende jaar een goede kweek toe en de pen aan Jan Wessels.

 

Groeten Henk Timmerman